Sidor
Höstens utställning på Centrum för fotografi tar sin utgångspunkt i en aktuell företeelse på det fotografiska fältet nämligen fotoboken. Intresset för fotografisk bild har under senare år ökat väsentligt och i samband med detta har fotoboken som uttryck och förmedlare av fotografi fått en central roll. I takt med att så väl antalet utställningar med fotografi som utgivningen av fotoböcker har ökat har även förutsättningarna för produktion och förmedling på området utvecklats och förändrats. Men vad händer med det konstnärliga arbetet när förutsättningarna för det, i och med nya tekniker och praktiker, förändras? Projekt som kanske tidigare var svåra att få till stånd kan bli en bok på Blurb, projekt som kanske tidigare inte blev av på grund av utebliven finansiering kan bli en publikation som print on demand. Och omvänt, när marknaden översvämmas av fotoböcker kanske synligheten i ett utställningsrum nu blir avgörande för ett fotografiskt och konstnärligt arbete.
När vi påbörjade arbetet med utställningen Sidor visade det sig att vi inte behövde leta längre bort än ”i vår egen ficka” för att hitta det vi sökte. Vi fann hos våra medlemmar en mängd intressanta fotografiska arbeten som på olika sätt relaterar till temat. Resultatet kan vi se i den nu aktuella utställningen.
De sex fotobaserade konstnärerna Theo Elias, Carl Johan Erikson, John Håkansson, Annika Thörn Legzdins, Lotta Törnroth och Hendrik Zeitler, visar alla här sina arbeten på vägg men har samtliga en förankring i fotoboken. Projekten presenteras i de flesta fall även i bokform.
Temasatsningen kring fotoboken i CFF:s galleri inkluderar utöver huvudutställningen Sidor även ett program som pågår under utställningsperioden i form av föredrag, paneldebatter, kortutställningarna CFF Experimentell i CFF:s projektrum och mycket annat, allt i akt och mening att utforska fotoboken som fenomen.
Utställningen är curerad av Iréne Berggren, Leif Claesson och Gunilla Muhr.