OBS fullsatt! Föreläsning med Anna Dahlgren redaktör för Svenska fotografihistorier – en ny svensk fotohistoria
Anna Dahlgren berättar om det nya stora bokprojektet om svensk fotohistoria som sedan 2019 är igång. 1983 publicerades Den Svenska fotografins historia: 1840–1940 och sedan dess har mycket hänt inom forskningen om fotografi i Sverige, både empiriskt som teoretiskt. Tanken är att den kommande antologin ska spegla denna mångfald och utveckling. Dessutom är många historier om enskilda fotografier, aktörer, utställningar och tekniker från perioden efter 1940 i Sverige fortfarande inte skrivna. Det finns därmed starka skäl för att skapa en samlad berättelse om svensk fotografihistoria i bokform. Boken har arbetstiteln ’Svenska fotografihistorier’ för att signalera att det är en bred och uppdaterad berättelse om fotografins användningar och betydelser i Sverige från 1800-talets början till idag. I boken deltar 15 skribenter med kapitel som skildrar fotografins historia både kronologiskt och tematisk. Bokprojektet är finansierat av Kungl. Vitterhetsakademien och boken kommer att ges ut på Natur & Kultur 2022.
När: 7 maj, kl 18:00-19:00
Var: på den digitala plattformen Zoom
Anmälan: senast 5 maj till kristyna [dot] mullercentrumforfotografi [dot] se När du får din plats bekräftad får du även en länk till mötet på zoom där föreläsningen hålls.
Anna Dahlgren är professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes avhandling Fotografiska drömmar och digitala illusioner (2005) handlar om bruket av fotobearbetning i konst, dagspress och reklam under 1990-talet i Sverige. Sedan dess har hon skrivit om olika aspekter av fotografi, som fotoalbum, reklam- och modefotografi, svenska kvinnliga fotografer, amatörfotografi, 1800-talets press-fotografi, fotografiska arkiv och fotohistorieskrivning. Mellan 2006 och 2011 innehade hon en postdok-tjänst på Nordiska museet och under 2015 var hon gästforskare vid The Centre for the History and Theory of Photography vid Birkbeck University, London. 2008–2018 ledde hon ett nationellt nätverk för forskning om fotografi i Sverige som genomförde ett tjugotal seminarier på olika teman med inbjudna forskare. Hon har nyligen varit involverad i forskningsprojektet Collecting Social Photo och leder sedan 2019 ett större forskningsprojekt om metadatapraktiker och bildsamlingar i kulturarvsinstitutioner (metadataculture.se).